Aj tej najlepšej kuchárke sa raz za čas podarí niečo pripáliť. Niekedy je to hrncom, niekedy jednoducho tým, že naňho zabudneme – každopádne, občas so spáleninou v umývadle bojuje každý. Hrniec či panvica nemusia po každej takejto “nehode” skončiť v koši. Vďaka našim tipom a trikom, ako vyčistiť pripálený hrniec, to zvládnete raz-dva!
Stačia dobré pomôcky na čistenie
Ak máte k dispozícii pár hodín, môžete urobiť to najistejšie a najjednoduchšie, čo sa s hrncom dá urobiť – nechať ho odstáť. Zalejte dno vriacou vodou, pridajte saponát a nechajte hrniec niekoľko hodín odmočiť. Nie vždy však na umývanie riadu máme niekoľko hodín.
Náš ďalší tip je trochu praktickejší. Možno sa vám bude zdať, že je to tak trochu nosenie dreva do lesa, ale v skutočnosti to naozaj zaberá. Položte pripálený hrniec alebo panvicu na zapnutý sporák, nahrejte ho a nalejte doňho asi šálku vody. Pridať môžete aj kvapku klasického saponátu na riad. Potom vezmite do ruky drevenú varechu alebo špachtľu a odstraňujte pripálené časti, ako sa len bude dať. Pomôcť si môžete aj klasickými drôtenkami, hubkami alebo inými čistiacimi pomôckami. Odporúčame použiť len tie najlepšie a najkvalitnejšie.
V domácnosti je veľkým pomocníkom obyčajný biely destilovaný ocot. Vynikajúco sa hodí na vodný kameň, ale o nič menej účinný nie je ani pripálené vrstvy. Stačí, ak ho necháte v pripálenom hrnci prevrieť spolu s vodou a pripálené zvyšky oddelíte varechou alebo inou pomôckou. Potom už iba hrniec opláchnite klasickým saponátom a je hotovo.
Citróny nie sú len na limonádu
Ak je hrniec starší, poprípade pripálená usadenina silnejšia, k octu budete potrebovať aj ďalšieho bojovníka na čistenie a upratovanie – sódu bikarbónu. Môžete ju do hrnca a vriacej vody pridať spolu s octom, poprípade až po vyvarení octovou vodou. V jednom aj v druhom prípade ju nechajte chvíľu pôsobiť a vydrhnite hrniec obyčajnou hubkou na riad (najlepšie tou drsnou stranou).
Sóda má však svoje limity – neodporúča sa používať na hliník, teflón alebo iné nelepivé povrchy, ktoré môže svojimi abrazívnymi vlastnosťami poškodiť.
Na teflón sa neodporúča použiť ani náš ďalší tip, ale s akýmkoľvek iným materiálom vám pomôžu obyčajné kocky cukru. Hrniec nechajte najprv chvíľku odmočiť a potom pripálené miesto pomaličky drhnite kockou cukru. Potom ho už iba klasicky umyte saponátom. Pozrite si aj naše tipy na najlepšie čistiace prostriedky, ktoré vám pomôžu s akýmkoľvek spôsobom čistenia pripáleného hrnca.
Na pripálené zvyšky na nerezovom povrchu môžete použiť roztok saponátu a sódy bikarbóny. Keď ním posypete alebo potriete pripálený povrch, je treba ho ešte poliať vriacou vodou. Najlepšie je, ak tú vodu necháte zovrieť priamo v hrnci so sódou a saponátom. Dno ešte potom vydrhnite drsnou časťou hubky na riad.
Namiesto octu existuje takmer rovnako účinná a prírodná náhrada v podobe citróna. Najlepšia je tá čerstvo odšťavená – namočte do nej hubku a naneste ju na pripálený povrch. Ak ste experimentátor, môžete vyskúšať aj tento špeciálny tip:
Prací prášok do hrnca – prečo nie?
Pri silnejších usadeninách je vhodné použiť aj trochu väčšiu chémiu v podobe spojenia peroxidu a sódy, z ktorého sa vytvorí pasta a tú jednoducho naneste na postihnuté miesto. Nechajte ju tam pôsobiť aspoň desať minút a tadá – hrniec je ako nový! Takýto “silný” tip sa hodí najmä na pripáleniny po spálenom cukre.
Ak nechcete vyskúšať tip s kockami cukru, čo tak siahnuť po soli? Tá funguje na podobnom princípe a ak pár lyžíc z nej nasypete na pripálené dno, môžete následným šúchaním čiernu škvrnu odstrániť. Budete sa však musieť ozbrojiť väčšou trpezlivosťou, pretože tento postup je niekedy potrebné aplikovať aj viackrát, prípadne si dopomôcť vriacou vodou, ktorú ešte na soľ nalejete.
Čistiacim prostriedkom je v niektorej domácnosti aj obľúbená kokakola. Tá obsahuje kyselinu fosforečnú, ktorá je súčasťou niektorých “skutočných” čistiacich prostriedkov. Nalejte ju na pripálený povrch a zoškrabávajte zvyšky opäť nejakou drevenou varechou alebo špachtľou.
Máte radi čierny čaj? Tak nejaký urobte. Nie však na pitie, ale na vyčistenie hrnca. Niekoľko hodín si síce budete musieť počkať, ale inak to funguje naozaj účinne – čierny čaj odporúčame použiť aj pri odmasťovaní panvíc. Zvyšný tuk sa jednoducho vsaje do nálevového vrecúška, ktoré do panvice vložíte.
A na záver ešte trochu netypický tip: vsypte 2 čajové lyžice pracieho prášku do vriacej vody a povarte v pripálenom hrnci. Pripálené zvyšky následne iba odlúpnete.
Takže si to zhrňme ešte raz: čo všetko sa dá použiť na vyčistenie pripáleného hrnca?